Zeytinyağı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Z e y t i n y a ğ ı A l ı r k e n D i k k a t E t m e n i z G e r e k e n l e r N e l e r d i r ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zeytinyağı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Zeytinyağı birçok tedavi yönteminde kullanılan aynı zamanda sağlığa en faydalı yağlardan biridir. Sızma zeytinyağlarını tüketirken çok beklemeden tüketmeniz gerekir. Böylelikle barındırdığı bütün vitamin ve besin kaynaklarından faydalanmış olursunuz. Ürün bekledikçe yararlı bileşenleri azalır ve zeytinyağı bozulur.

 Işık, hava, su ve nem sızma zeytinyağlarının bozulmasına neden olmaktadır. Sızma zeytinyağını bu faktörlerden korumak gerekir. Delinmiş veya sızdırmış olan ürünler alınmamalıdır. Bu ürünler mağaza görevlilerine bildirilmeli ve raflardan kaldırılmalıdır. Etiketi ve ambalajı sağlam olan ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

Farklı çeşitleri olan zeytinyağlarını alırken dikkat edilmesi gereken bu gibi bazı hususlar vardır.

Plantgarde Naturel Sızma Zeytinyağı

Zeytinyağı Alırken Bunlara Dikkat Ediniz:

1) Sızma zeytinyağlarının koyu renkli cam şişede olanları sağlıklı, pet ambalajlı veya şeffaf cam şişelerde olanları ise sağlıksızdır. Fiyat olarak pet ambalajlı veya şeffaf cam şişede olanları avantajlı gelse de plastiğin zararlı olduğunu unutmamanız gerekir. Yapılan araştırmalar, sızma zeytinyağlarının pet ambalajlardaki birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğünü göstermektedir.

Bu durumda kimyasallar sızma zeytinyağına geçer ve yağın yapısını olumsuz etkiler. Koyu renkli camlar, yağa ışık geçmesini engeller ve yağın yapısını korumaktadır. Fakat şeffaf cam şişeler ışık geçirdiği için klorofilinin parçalanmasına sebep olarak sızma zeytinyağının bozulmasına neden olmaktadır. Koyu renkli cam şişede satılmakta olan sızma zeytinyağları tercih etmeniz sağlığınız için daha faydalı olacaktır.

2) Güneş ışığı gören zeytinyağları hızlı bir şekilde oksidasyona uğramakta ve bozulmaktadır. Sonucunda kötü koku ortaya çıkar ve sızma zeytinyağı bozulur. Bu nedenle ürünün güneş görmeyen kısımda satışa sunulması gerekmektedir.

3) Ürünün etiket bilgileri incelenerek satın alma işlemi gerçekleştirilmelidir. Hasat yılı, üretim tarihi, son kullanma ve dolum tarihi, zeytinin çeşidi ve bölgesi etiket üzerinde yer almalıdır.

4) Zeytinyağı ambalaj kapağının vidalı ve contalı olması oldukça önemlidir. Mantar kapağa sahip ürünler tercih edilmemelidir. Sebebi ise mantar kapaklar hava aldığından zeytinyağının kalitesini düşürerek bozulmasına neden olur.

5) Halk arasında doğru olarak geçse de “yağ rengine göre tercihin yapılması” yanlış bir bilgidir. Yağın rengi kalitesini belirlemez, çünkü rengiyle oynayabilecek katkı maddeleri eklenmiş olabilir. Koşullar böyle olduğunda gıda boyaları ve yağda çözünen klorofiller sizin yanılmanızı sağlar.

6) “Eğer bir zeytinyağı saf ise muhakkak donar” düşüncesi de bilinen yanlışlardandır. Sızma zeytinyağları donabilir fakat zeytinyağının çeşidine göre donması daha uzun da sürebilir. Donma kıstasının saflıkla bağdaştırılması çok doğru değildir.

7) Satın alınan zeytinyağının serin ve ışık görmeyen yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Sabun, deterjan gibi ürünlerin yer aldığı bölmelerle aynı yerde zeytinyağının yer alması risklidir. Çünkü zeytinyağı kokuları hızlı bir şekilde hapsetmektedir.

Plantgarde
Plantgarde

@plantgarde •  Plantgarde yazıları

Siz değerli ziyaretçilerimize hem en yüksek kalite zeytinyağı üretimi yapmayı hem de sizleri zeytinyağı ve zeytinyağının faydaları hakkında bilgilendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bizleri takip edin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *